Suomi on yksi maailman metsäisimmistä maista, jonka pinta-alasta 86% on metsää. Puu on aina ollut tärkeä luonnonvara Suomessa ja sitä on hyödynnetty myös teollisesti 1800-luvun lopulta asti. Suomessa hakatun metsän tilalle on myös kasvatettava aina uusi metsä. Metsäluonnossa asustaa suuri määrä monimuotoisuutta myös eri eliölajien muodossa. Euroopan suurin suojellun metsän pinta-ala auttaa turvaamaan uhanalaisten lajien määrän metsäluonnossa. Toisin kuin suurin osa muuta maailmaa, Suomen metsät ovat sertifioinnin piirissä. Kaikkiaan 95% sen metsistä täyttää kansainvälisen sertifikaatin. Tämä takaa kuluttajille, että puutuotteen raaka-aine on metsästä, jota käytetään ja hoidetaan kestävästi. 

Vihreä kulta – uusiutuva luonnonvaramme

Nykyinen elämäntapamme kuluttaa yhä enemmän maapallon luonnonvaroja. Ne ovat kuitenkin rajalliset eikä luontomme myöskään kestä sinne päätyvää epäpuhtauksien lisääntyvää kuormaa. Kestävämpi elintapa vaatii uusiutuvien ja luontoystävällisten, ekologisten materiaalien selkeästi runsaampaa käyttöä kulutuksessa. Metsät ovat maapallon yksi tärkeimmistä uusiutuvista luonnonvaroista. Metsät edustavat ”vihreää kultaa”, jota Suomessa kasvaa vuodessa enemmän kuin niitä hakataan. Se on ollut kautta historian Suomen tärkeimpiä raaka-aineita, jota on hyödynnetty monin eri tavoin niin kodeissa kuin teollisessa tuotannossa kautta vuosisatojen. Unesco on valinnut Suomesta 7 kansainvälisesti merkittävää ja säilytettävää maailman- perintökohdetta. Näistä kolme liittyy maan puukulttuuriin.

Suomalaiset rakastavat metsiään

Metsät ovat tärkeä osa suomalaista luontoa ja suomalaisten luontosuhdetta. Suomalaiset rakastavat metsiään. Metsissä liikkuminen rauhoittaa ja antaa energiaa. Lähellä olevissa metsissä voit kuulla puiden kuiskailut tuulessa ja ihailla lintujen iloista laulukonserttia kesäaamuisin. Talvella metsässä liikkuessa näet jäniksen, ketun tai hirven jäljet puhtaassa lumessa. Vihreät havupuut puhdistavat ilmaa läpi vuoden ja tarjoavat ulkoilijalle jatkuvasti raikasta, puhdasta ilmaa. Loppukesästä suomalaiset pääsevät lähimetsään poimimaan makoisia metsämarjoja sekä herkullisia sieniä.

Puun ainutlaatuiset ominaisuudet

Puulla uusiutuvana luonnonvarana on monta käyttökohdetta ja uusia käyttömuotoja kehitetään parhaillaan erityisesti biotieteen ja kemian alueilla. Nykytutkimus etsii puusta uusia ratkaisuja energiatuotantoon mutta kehittelee myös uusia puupohjaisia materiaaleja muovin tilalle kulutustuotteissa. Puu materiaalina on luonnonmukaista ja monipuolista. Se tuoksuu hyvälle, eristää hyvin lämpöä ja tuntuu miellyttävältä niin kuumassa kuin kylmässä. Puusta haihtuvista tuoksuista ei valiteta eikä puutalo allergisoi. Puun pinta on elävää ja painoonsa verrattuna se on lujaa materiaalia, jota on helppo työstää. Se palaa aina takaisin luonnon normaaliin kiertokulkuun. Puutuotteiden jalostaminen vaatii myös vähemmän energiaa kuin muut tavanomaiset materiaalit esimerkiksi rakentamisessa.

Puun puhtaus ja antibakteerisuus

Puu oli keskeinen elementti myös 1800-luvun Suomessa. Torpat rakennettiin puusta ja niissä kaikissa oli lautalattia. Tuvassa oli puutyökaluja, sillä astiat ja huonekalut valmistettiin usein itse. Ruokatalouden tärkeimmät astiat olivat rautapata ja paistinpannu ja tarjoiluastioina olivat puulautaset tai saviastiat. Puulusikka oli tavallisin ruokailuväline. Jokaisella oli oma veistetty lusikkansa, joka ruokailun jälkeen nuoltiin puhtaaksi ja ripustettiin seinän rakoon odottamaan seuraavaa ateriaa. Tavan hygieenisyys voi arveluttaa monia. Antibakteerisuus on kuitenkin yksi puun hämmästyttävimmistä ominaisuuksista. Uusin tutkimus kertoo, että moni bakteeri kuolee erityisesti havupuun pinnalla johtuen sekä siinä olevasta uuteaineesta että puun tuoksusta, jonka sisältämät haihtuvat orgaaniset yhdisteet ovat haitallisia bakteereille mutta ei ihmiselle. Esimerkiksi puisen leikkuulaudan on todettu olevan muovia selvästi hygieenisempi. Haitalliset bakteerit, jotka säilyvät lasipinnalla, kuolevat vähitellen puupinnalla. Puun uuteaineet ovat melko tehokkaita myös vahvoja sairaalabakteereja vastaan. Luontaisen puumateriaalin käyttö kotitaloudessa tukee siis mitä ilmeisemmin sekä ympäristön että ihmisen hyvinvointia. Emme tunne vielä kaikkia puun ominaisuuksia, mutta tämän vihreän kullan merkitys elämälle ja hyvinvoinnille näyttäytyy joka tapauksessa erittäin merkittävänä.

Lisätietoa puun antibakteerisuudesta:

T. Vainio-Kaila. 2017. Antibacterial properties of Scots pine and Norway spruce
(Männyn ja kuusen antibakteeriset ominaisuudet).
Aalto University publication series Doctoral Dissertations, 179/2017.
https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/28650

D.O. Cliver. (1999). Plastic and Wooden Cutting Boards.
http://faculty.vetmed.ucdavis.edu/faculty/docliver/Research/cuttingboard.htm

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *