Hamppu on vanha viljelykasvi Suomessa, missä sen tuotanto on uudelleen elpymässä. Suomessa viljellään öljyhamppulajikkeita, jotka tuottavat hyvälaatuista siementä myös lyhyessä kasvukaudessa. Öljyhampun lisäksi Suomessa viljellään myös kuituhamppua, josta hyödynnetään kuitu ja päistäre (varren puumainen osuus). Hampun viljelyssä ei tarvitse käyttää kasvinsuojeluaineita.

Hampunsiementen arvokkaat ravintoaineet

Hampunsiemenet ovat erinomaista ravintoa syötäväksi sellaisenaan tai niitä voi käyttää hyvin ruoanlaitossa ja leivonnassa. Ne sisältävät runsaasti hyvälaatuisia vitamiineja ja mineraaleja sekä antioksidantteja. Hampunsiemen on myös yksi harvoista siemenistä, joka sisältää lehtivihreää. Hampunsiementen sisältämä hiilihydraatti taas on kuitua, joka auttaa tasapainottamaan vatsan toimintaa. Siementen liottaminen ja idättäminen parantavat entisestään hampunsiementen ravintoarvoja.

Hyvin imeytyvä öljyhampun proteiini

Hampunsiementen proteiini (25% siemenestä) sisältää kaikkia ihmisille välttämättömiä aminohappoja. Proteiinissa on 65% edestiiniä ja 35% albumiinia, jotka molemmat ovat korkealaatuisia ja hyvin imeytyviä proteiineja. Toisin kuin monet muut proteiinin lähteet (maitoproteiini, soija), ne aiheuttavat hyvin vähän allergisia reaktioita. Hamppuproteiini ei sisällä myöskään soijalle tyypillisiä imeytymistä haittaavia inhibiittoreita. Öljyhampussa on laadukasta proteiinia ja kuitua myös lemmikki- ja kotieläinten karvan, ihon, tassujen ja kavioiden hoitoon sekä vatsan toimintaan.

Hampunsiemen ja immuunijärjestelmän toiminta 

Hampunsiemen on maailman paras lähde globuliinien rakennusaineille. Se tukee siten voimakkaasti immuunijärjestelmämme toimintaa, joka tarvitsee alpha-, beeta- ja gamma-globuliineja puolustautumiseen. Hampunsiemen sisältää runsaasti myös arginiini-aminohappoa, joka edesauttaa veren virtaamista.

Hampunsiementen korkealaatuinen öljy

Hamppuöljy sisältää 75% ihmisille välttämättömiä rasvahappoja (omega3, omega6), jotka ovat hamppuöljyssä myös optimaalisessa suhteessa. Hamppuöljy sisältää lisäksi kasviöljyissä harvinaista gammalinoleenihappoa (GLA,omega6) ja stearidonihappoa (SDA, omega3). Molemmat ovat biologisesti arvokkaita ja tärkeitä ihmisen rasva-aineenvaihdunnalle ja saattavat ehkäistä tulehduksia. Yhdessä nämä rasvahapot auttavat pitämään veren kolesteroliarvot matalimpina ja ylläpitävät hyvää terveyttä. Öljyn vihreä väri tulee hampunsiemenen sisältämästä lehtivihreästä.

Luonnollinen hamppukosmetiikka

Hamppuöljyä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti esimerkiksi atooppisen ihon hoidossa. Kosmetiikassa käytettävä hamppuöljy saadaan hampunsiemenestä kylmäpuristamalla. Hamppuöljy on erinomainen ihonhoidossa sen sisältämien monipuolisten omega6- ja omega3-rasvahappojen ansiosta. Lisäksi hamppuöljyssä on runsaasti ihoa hellivää E-vitamiinia.

Tutkittua lisätietoa öljyhampun terveysvaikutuksia löytyy seuraavasta julkaisusta:

http://www.impolankasvitila.fi/img/file.php?id=37916

J. Callaway et al. (2005). Efficacy of dietary hempseed oil in patients with atopic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment,16: 87-94. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *